“De groep logees met daarbij hun individuele zorgvraag is heel divers. We kijken dan ook per dag welke activiteiten passend zijn.”

Jessica Schillemans

Persoonlijk begeleider

“De groep logees met daarbij hun individuele zorgvraag is heel divers. We kijken dan ook per dag welke activiteiten passend zijn.”

Jessica Schillemans

Persoonlijk begeleider

In de keuken staat iemand fruit te schillen, aan de eettafel nemen logees en begeleiding plaats om lekker iets te drinken en buiten klinken vrolijke kreten vanaf de schommel. Zomaar een dag op de logeerboerderij van Severinus. Hier voel je meteen de huiselijke en warme sfeer. 

De logeerboerderij is een van de twee logeervoorzieningen van Severinus voor thuiswonende cliënten met een verstandelijke beperking. De logeerboerderij biedt een slaapplek aan 7 tot 9 logees met een matige, ernstige of meervoudige beperking met de daarbijkomende problematieken en is te vinden in Veldhoven aan de Eegwortel naast zorgboerderij de Keldershoeve. Er is een grote voortuin en grote omsloten achtertuin met trampoline, schommels, ruimte voor skelters en fietsjes. Binnen is het ruim opgezet en ingericht zodat we zowel individueel als in een grote of kleine groep activiteiten kunnen doen. Door de centrale ligging, kunnen we ook op loopafstand gebruik maken van zowel faciliteiten van Severinus als ontspannings- en speelmogelijkheden in de buurt . Het doel van logeren is het ontlasten van de thuissituatie, het vergroten van het sociaal netwerk, doordat ze andere logees leren kennen, en ook om te oefenen ergens anders te slapen, met het oog op de toekomst.

Hoe ziet een dag op de logeerboerderij eruit?
We vragen het aan Nicole de Lau, regiebegeleider: “Een doordeweekse dag begint in de middag, wanneer logees vanuit school, kinderdagcentrum of dagbesteding hierheen komen. Ze druppelen binnen, we nemen eerst even de tijd voor hen, waar nodig met ondersteunende overdracht van ouders, school of dagbesteding. We drinken wat, pakken (samen) de logeertas uit en gaan opzoek naar een passende activiteit. Voor de een is dit even lekker ontspannen, de ander helpt graag mee met de voorbereiding op het eten. Een warme sfeer staat hierin centraal. Wij vinden het erg belangrijk dat logees zichzelf mogen zijn. Plezier en ontspanning staan voorop. Tijdens weekenden en schoolvakanties zijn we 24 uur geopend. “

Jessica Schillemans, persoonlijk begeleider: “De groep logees met daarbij hun individuele zorgvraag is heel divers. We kijken dan ook per dag welke activiteiten passend zijn. We zoeken de activiteiten vaak in het huiselijke en kleine. Dit kan een massage met knetterschuim zijn, snoezelen, lekker mee naar buiten voor een wandeling of een klein tochtje op de fiets. We hebben sinds kort een nieuwe elektrische fiets met aanhanger, zodat we met drie logees tegelijk op de fiets kunnen. Dat is genieten!”

Kijken wat wel kan
Nicole: “Het logeren is gericht, waar mogelijk, op samen doen met de begeleiding en waar mogelijk met de groep; denk aan samen eten, samen drinken en samen   spelen. Ook de alledaagse zaken, zoals tafels dekken, opruimen, naar de winkel gaan, zijn activiteiten waarbij logees betrokken worden, op de manier die bij hen past. Zo stimuleren we zelfstandigheid en zelfredzaamheid
De samenstelling van ons team is divers;  van verpleegkundig tot pedagogisch geschoolde medewerkers. Vanuit ieders kwaliteiten vullen we elkaar mooi aan. Elke dag is anders en vraagt andere dingen van je. Naast alles rondom de basiszorg, streven we naar een fijne dag voor onze logees. We denken graag oplossingsgericht en in mogelijkheden. Dit is een belangrijke kwaliteit binnen ons team.”

Jessica Schillemans: “Neem bijvoorbeeld de soos. Als we een groep in huis hebben voor wie het niet mogelijk is naar de soos te gaan, dan halen we de soos toch in huis. Met slingers, muziek en optredens, alles erop en eraan. In het begin is iedereen nog wat afwachtend, maar je ziet dat ze door elkaar erin betrokken worden. Logees groeien daarin, ook in het contact met elkaar. Zo wordt er soms een tekening voor elkaar gemaakt of een cadeautje meegenomen.” 

Openheid en vertrouwen
Nicole: “De vraag van de logee staat centraal. Daarna kijken we of en hoe we het mogelijk kunnen maken. Het geeft zo’n voldaan gevoel als dingen die op het eerste gezicht moeilijk lijken toch goed uitpakken of gelukt zijn. Helemaal mooi is het als logees het teruggeven aan je. Dat merk je dan bijvoorbeeld als je uitbundig welkom geheten wordt, ontstaan van een lach op hun gezicht of in één-op-één contactmomenten.” 
“We zijn ons er altijd heel bewust van om de aandacht onder iedereen te verdelen, dit kan individueel of in groepsverband. We kijken per logee wat hij of zij precies nodig heeft. Zo ook in de nacht. In de nacht werken we met domotica zoals uitluisteren, bewegingsmelders en deurmelders. Dat is altijd maatwerk en doen we in samenwerking met de nachtzorg. Met ouders/verzorgers bespreken we wat daarin wenselijk en nodig is. Openheid en vertrouwen in de samenwerking met ouders is daarbij heel belangrijk. Soms zie je dat dingen die in de vertrouwde en veilige omgeving van de logeerboerderij zijn uitgeprobeerd, ook naar thuis worden doorvertaald. Hoe mooi is dat.”

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Maak een JobAlert aan en ontvang een melding per mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!

Jobalert aanmaken JobStart